Dzisiaj jest: Wtorek, 22 maja 2018 r., Imieniny: Julii i Heleny

Unijni partnerzy społeczni za przyspieszeniem prac dotyczących poprawy bezpieczeństwa i warunków pracy w rybołówstwie

9 listopada 2017 roku , podczas dorocznego posiedzenia plenarnego unijni partnerzy społeczni w sektorze rybołówstwa (Europeche* i ETF**) spotkali się z wyspecjalizowanymi agencjami Narodów Zjednoczonych, które odgrywają kluczową rolę w dziedzinie bezpieczeństwa rybaków na morzu oraz zabezpieczenia warunków ich pracy.

Prezentacja projektu TRENDS z Kongresu ETF 2017

Współfinansowany przez UE (Unia Europejska) projekt ETF "TRENDS - antycypowanie wpływu i tendencji zmian w transporcie na zatrudnienie, warunki pracy, profesje i kwalifikacje" realizowany był w okresie od listopada 2015 do kwietnia 2017.

Głównym celem projektu jest stworzenie strategii antycypowania zmian w transporcie w kontekście rozwoju gospodarczego & globalizacji, zmian technologicznych: automatyzacji & cyfryzacji, zmian demograficznych i zmian klimatycznych.

Zmiany te będą miały wpływ na zatrudnienie w transporcie, warunki pracy, potrzeby kwalifikacyjne i doprowadzą do przesunięcia w zawodach transportowych.

Zmiana przebiegu korytarza tranzytowego w Zatoce Adeńskiej

Informujemy, iż Zjednoczone Siły Morskie (CMF Combined Maritime Forces) czyli międzynarodowe partnerstwo działające na rzecz zwalczania aktów piractwa podjęło decyzję o rozszerzeniu korytarza morskiego, patrolowanego przez jednostki marynarki wojennej.

Wyzysk dokerów w Dżakarcie

Jedna z największych na świecie firm załadunkowych regularnie pogarsza warunki wynagrodzeniowe dokerów w Dżakarcie. ICTSI zmusza pracowników do wykonywanie niebezpiecznej pracy w nadgodzinach. Dodatkowo dokerom należącym do Związku Zawodowego odmówiono wypłaty wynagrodzenia co powoduje, iż w wielu przypadkach nie mają funduszy na podstawowe utrzymanie rodziny. Pracownicy portu nie mają za co posyłać dzieci do szkół i są eksmitowani z domów.

Zapraszamy nowego wydania Biuletynu Morskiego

W tym wydaniu Biuletynu Morskiego proponujemy wiele ciekawych informacji z działalności Krajowej Sekcji Morskiej Marynarzy i Rybaków, a w nich między innymi o udziale Przewodniczącego Rady KSMMiR w spotkaniu Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego, które odbyło się w Szczecinie i było poświęcone Polskiej Żegludze Morskiej. Znajdziemy też artykuły o pomocy ITF dla opuszczonej załogi statku oraz o planie pracy ETF na lata 2017-2022.

Razem wpisów: 262   Wpisów na stronie: 5    Strona:4 z 53

<-5 poprzednich   1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 53    5 następnych ->