Dzisiaj jest: Piątek, 17 sierpnia 2018 r., Imieniny: Jacka i Mirona

Wyzysk dokerów w Dżakarcie

Jedna z największych na świecie firm załadunkowych regularnie pogarsza warunki wynagrodzeniowe dokerów w Dżakarcie. ICTSI zmusza pracowników do wykonywanie niebezpiecznej pracy w nadgodzinach. Dodatkowo dokerom należącym do Związku Zawodowego odmówiono wypłaty wynagrodzenia co powoduje, iż w wielu przypadkach nie mają funduszy na podstawowe utrzymanie rodziny. Pracownicy portu nie mają za co posyłać dzieci do szkół i są eksmitowani z domów.

Zapraszamy nowego wydania Biuletynu Morskiego

W tym wydaniu Biuletynu Morskiego proponujemy wiele ciekawych informacji z działalności Krajowej Sekcji Morskiej Marynarzy i Rybaków, a w nich między innymi o udziale Przewodniczącego Rady KSMMiR w spotkaniu Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego, które odbyło się w Szczecinie i było poświęcone Polskiej Żegludze Morskiej. Znajdziemy też artykuły o pomocy ITF dla opuszczonej załogi statku oraz o planie pracy ETF na lata 2017-2022.

ZDROWIE PSYCHICZNE MARYNARZY.

Należy lepiej zrozumieć powiązanie zawodu marynarza i środowiska pracy z narastającymi zagrożeniami i problemami zdrowia psychicznego.

Międzynarodowa Federacja Transportowców (ITF) zamierza zamówić badanie, którego celem byłoby dostarczenie wystarczających dowodów pozwalających przekonać armatorów do zwrócenia większej uwagi na zdrowie psychiczne marynarzy. Obejmowałoby to środki poprawy zdrowia psychicznego na statku, oraz postanowienia o pomocy finansowej dla najbliższych wszystkich marynarzy, którzy tragicznie popełnili samobójstwo. Możemy także zwrócić się o włączenie odpowiednich klauzul do polis ubezpieczeniowych.

Międzynarodowa Organizacja Pracy (MOP) uznaje specjalne potrzeby marynarzy.

Bezpieczeństwo i higiena pracy marynarzy

MOP opracowała i wydała wytyczne w sprawie wdrożenia postanowień dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy zawartych w Konwencji o pracy na morzu, MLC 2006.

Fragment „Wprowadzenie”

1.1     Cel wytycznych

1.    Celem wytycznych jest udzielenie pomocy Państwom we wdrożeniu postanowień odnośnie bezpieczeństwa i higieny pracy zawartych w Konwencji Pracy na Morzu, 2006, MOP. Ich zamiarem jest przekazanie uzupełniających informacji praktycznych Państwom bandery do odzwierciedlenia w ich prawach i przepisach krajowych oraz w innych środkach wdrażających Prawidło 4.3 oraz odnośny Kodeks MLC, 2006, a także inne odnośne postanowienia wynikające z Prawideł 3.1 oraz 1.1. Podkreślić należy, że wytyczne są w zamierzeniu źródłem do wykorzystania ich przez każdy rząd, który uzna je za pomocne. We wszystkich przypadkach, odnośne prawa i przepisy krajowe, zbiorowe układy pracy i inne środki wdrażające MLC, 2006, w Państwie bandery postrzegane powinny być jako autorytatywne poświadczenie wymagań w tym Państwie.

Często zadawane pytania ? Konwencja o Pracy na Morzu, 2006 (MLC, 2006) z opracowania MOP.

Konwencja o Pracy na Morzu, 2006  (MLC, 2006) przyjęta została podczas 94 (Morskiej) Sesji Międzynarodowej Konferencji Pracy (ILC) w dniu 23 lutego 2006 roku. MLC, 2006 weszła w życie 20 sierpnia 2013  i ratyfikowana została przez 81 krajów reprezentujących ponad 91 procent  światowego tonażu brutto statków.

Razem wpisów: 264   Wpisów na stronie: 5    Strona:5 z 53

<-5 poprzednich   1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 53    5 następnych ->

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zawartych w formularzu, dla potrzeb niezbędnych do subskrybcji newslettera - zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. "O ochronie danych osobowych" (Dz. U. z 2016 r. poz. 922). Kierownik jednostki jest procesorem danych osobowych.