Dzisiaj jest: Wtorek, 22 maja 2018 r., Imieniny: Julii i Heleny

ZDROWIE PSYCHICZNE MARYNARZY.

Należy lepiej zrozumieć powiązanie zawodu marynarza i środowiska pracy z narastającymi zagrożeniami i problemami zdrowia psychicznego.

Międzynarodowa Federacja Transportowców (ITF) zamierza zamówić badanie, którego celem byłoby dostarczenie wystarczających dowodów pozwalających przekonać armatorów do zwrócenia większej uwagi na zdrowie psychiczne marynarzy. Obejmowałoby to środki poprawy zdrowia psychicznego na statku, oraz postanowienia o pomocy finansowej dla najbliższych wszystkich marynarzy, którzy tragicznie popełnili samobójstwo. Możemy także zwrócić się o włączenie odpowiednich klauzul do polis ubezpieczeniowych.

Międzynarodowa Organizacja Pracy (MOP) uznaje specjalne potrzeby marynarzy.

Bezpieczeństwo i higiena pracy marynarzy

MOP opracowała i wydała wytyczne w sprawie wdrożenia postanowień dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy zawartych w Konwencji o pracy na morzu, MLC 2006.

Fragment „Wprowadzenie”

1.1     Cel wytycznych

1.    Celem wytycznych jest udzielenie pomocy Państwom we wdrożeniu postanowień odnośnie bezpieczeństwa i higieny pracy zawartych w Konwencji Pracy na Morzu, 2006, MOP. Ich zamiarem jest przekazanie uzupełniających informacji praktycznych Państwom bandery do odzwierciedlenia w ich prawach i przepisach krajowych oraz w innych środkach wdrażających Prawidło 4.3 oraz odnośny Kodeks MLC, 2006, a także inne odnośne postanowienia wynikające z Prawideł 3.1 oraz 1.1. Podkreślić należy, że wytyczne są w zamierzeniu źródłem do wykorzystania ich przez każdy rząd, który uzna je za pomocne. We wszystkich przypadkach, odnośne prawa i przepisy krajowe, zbiorowe układy pracy i inne środki wdrażające MLC, 2006, w Państwie bandery postrzegane powinny być jako autorytatywne poświadczenie wymagań w tym Państwie.

Często zadawane pytania ? Konwencja o Pracy na Morzu, 2006 (MLC, 2006) z opracowania MOP.

Konwencja o Pracy na Morzu, 2006  (MLC, 2006) przyjęta została podczas 94 (Morskiej) Sesji Międzynarodowej Konferencji Pracy (ILC) w dniu 23 lutego 2006 roku. MLC, 2006 weszła w życie 20 sierpnia 2013  i ratyfikowana została przez 81 krajów reprezentujących ponad 91 procent  światowego tonażu brutto statków.

Program pracy Europejskiej Federacji Transportowców (ETF).

Informowaliśmy w naszym „Biuletynie morskim”, że Jacek Cegielski – Zastępca Przewodniczącego Rady Krajowej Sekcji Morskiej Marynarzy i Rybaków NSZZ „Solidarność” został wybrany do władz ETF na V Kongresie Europejskiej Federacji Transportowców.

Kongres ETF przyjął m.in. główną uchwałę kongresową, która jest programem pracy ETF. Program pracy składa się z trzech części:

1. Fair Transport dla Europy - Nasza wizja - Nasze cele.
  2. Program Pracy 2017 - 2022.
  3. Programy Pracy Sekcji i Komitetów: Sekcja Transportu Drogowego, Sekcja Transportu Morskiego, Sekcja Kolejnictwa, Sekcja Dokerów, Sekcja Lotnictwa Cywilnego, Sekcja Śródlądowych Dróg Wodnych, Sekcja Rybołówstwa, Komitet Miejskiego Transportu Publicznego, Komitet Kobiet (do dołączenia po Konferencji Kobiet), Komitet Młodzieży (do dołączenia po Konferencji Młodzieży).

DYKASTERIA DS. PEŁNEGO ROZWOJU CZŁOWIEKA

Przesłanie na Niedzielę Morską 2017

(9 lipca 2017)

W naszym codziennym życiu jesteśmy otoczeni wieloma przedmiotami i korzystamy z różnych przedmiotów i produktów, które są do nas transportowane drogami morskimi. Trudno nam wyobrazić sobie, że za tymi przedmiotami kryją się twarze marynarzy, którzy zapewnili statkowi bezpieczną żeglugę i doprowadzili bezpiecznie towary do portu.

Razem wpisów: 262   Wpisów na stronie: 5    Strona:5 z 53

<-5 poprzednich   1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 53    5 następnych ->