Dzisiaj jest: Piątek, 17 sierpnia 2018 r., Imieniny: Jacka i Mirona

Obradował Zespół Trójstronny do Spraw Żeglugi i Rybołówstwa Morskiego.

Dnia 30 czerwca 2017 roku w siedzibie Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej odbyło się posiedzenie Zespołu Trójstronnego ds. Żeglugi i Rybołówstwa Morskiego. W spotkaniu wzięli udział m.in. przedstawiciele strony rządowej Marek Gróbarczyk – minister Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej oraz Dorota Arciszewska-Mielewczyk – przewodnicząca Sejmowej Komisji Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, przedstawiciele strony pracodawców Paweł Brzezicki – Przewodniczący Związku Armatorów Polskich i przedstawiciele strony pracowników.

Komitet Bałtycki 2017

W dniach od 3 do 4 maja 2017 roku, odbyło się coroczne spotkanie Komitetu Bałtyckiego, tym razem w Bergen w Norwegii. Komitet Bałtycki stanowi ciało doradcze Sekcji Transportu Morskiego ETF(Europejska Federacja Transportowców). W spotkaniach komitetu biorą udział związki zawodowe marynarzy i rybaków afiliowane w ITF(Międzynarodowa Federacja Transportowców) z krajów basenu morza Bałtyckiego i Norwegii.

Co dalej z wynagrodzeniami porzuconych marynarzy lub przetrzymywanych w niewoli ?

Na 104 Sesji Komitetu Prawnego IMO, która odbyła się w dniach 26-28 kwiecień 2017 zajmowano się między innymi sprawami wynikającymi z porzucenia statków i marynarzy przez armatorów jak i monitorowania i rozwiązywania takich przypadków. Komitet dyskutował o obowiązkach kraju bandery i portu w takich przypadkach i ponownie zalecił administracjom krajowym wprowadzenie przepisów mających zabezpieczyć prawnie marynarzy zgodnie z postanowieniami konwencji MLC 2006.

Ponad 18 miesięcy walki ITF, w duńskim sądzie o pensje polskich marynarzy

W połowie maja br. zakończyła się druga sprawa sądowa o zaległe wynagrodzenia polskich marynarzy pracujących dla A1 Offshore na statkach Storm Express i Sable Express.

MGMiŻŚ popiera postulat polskich marynarzy

„…Konieczne jest wprowadzenie zwolnienia marynarzy z podatku dochodowego od osób fizycznych niezależnie od długości pracy na statku oraz wprowadzenie środków pomocowych w zakresie składek na ubezpieczenia społeczne…

Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej:

Razem wpisów: 264   Wpisów na stronie: 5    Strona:7 z 53

<-5 poprzednich   1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... 53    5 następnych ->

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zawartych w formularzu, dla potrzeb niezbędnych do subskrybcji newslettera - zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. "O ochronie danych osobowych" (Dz. U. z 2016 r. poz. 922). Kierownik jednostki jest procesorem danych osobowych.